Vanliga frågor

Vanliga frågor (FAQ)

Om RollerMouse

 • Varför ska jag använda RollerMouse?

  Den traditionella musen tvingar dig att använda armar, rygg, axlar, nacke, händer och handleder för att utföra en mycket enkel uppgift – att flytta markören på en datorskärm. Många av dessa muskler är inte gjorda för att utföra de mikrorörelser som krävs för att styra en traditionell mus. Att använda stora muskelgrupper, greppa musen och hela tiden sträcka dig åt sidan kan vara en farlig cocktail för kroppen. Detta är orsaken till många potentiella problem, från karpaltunnelsyndrom och musarm, till belastningsskador, och kan orsaka smärta.

  • RollerMouse är placerad rakt framför ditt tangentbord så att du inte behöver sträcka dig efter musen. Denna ergonomiska position minskar spänning i händer, armar, axlar och nacke, och minskar risken för musarm.
  • RollerMouse eliminerar skadliga rörelser och hjälper till att skapa säkrare arbetsvanor. Den gör att du kan arbeta mer bekvämt och effektivt, använda färre kroppsdelar och behålla en symmetrisk hållning. Den är ett ergonomiskt musalternativ som främjar användning av båda händerna, separat pekning och klickning samt dubbelklick med en knapp.

  Behöver du fler skäl till att använda RollerMouse? Den är också:

  • Greppfri: Du behöver aldrig greppa eller hålla RollerMouse. Den styrs av dina fingertoppar med lätt beröring.
  • Stationär: RollerMouse är designad för att hålla sig på plats på ditt skrivbord. Det ligger alltid i den bästa och mest ergonomiska positionen för din kropp.
  • Centralt placerad: Det bästa arbetsområdet för dina händer.
  • Bekväm: Det integrerade handledsstödet är ergonomiskt utformat för dina händer, handleder och underarmar kan ligga plant och avslappnat.
 • Vilken RollerMouse är bäst för mig?

  Alla våra RollerMouse-produkter är utformade för att hjälpa dig att arbeta säkrare, smartare och snabbare. Varje RollerMouse-produkt har utvecklats med utgångspunkt i ergonomi och utifrån den feedback vi får från användarna. Det finns dock skillnader mellan olika RollerMouse-produkter:

  RollerMouse Red är den mest mångsidiga RollerMousen hittills. Den har fem knappar och fem alternativ för markörhastighet från 800 dpi till 2400 dpi. Den har anpassningsbara funktioner för klickmotstånd och klickvolym. RollerMouse Red har ett chassi av aluminium, avtagbart handledsstöd och en helt öppen rullstav. Roller Mouse Red är lämplig för alla arbetsplatser.

  reseller2.png

  RollerMouse Free2 är modern, ultralåg och tunn, och passar smala eller kompakta tangentbord. Den passar också bärbara datorer eller trånga utrymmen. Den har en öppen rullstav, åtta knappfunktioner och en upplösning som sträcker sig från 800 till 1600 dpi med ett enkelt knapptryck.

  RollerMouse Free2 Small

  RollerMouse Pro2 har utvecklats för krävande uppgifter som kräver repetitiva rörelser och längre timmar framför en dator. Den passar normala tangentbord och har sju knappfunktioner, en upplösning på 800/1250 dpi och en bredare rullstavsöppning.

  RollerMouse Pro2 Small

  RollerMouse Classic2 är vår ursprungliga och mest grundläggande modell. Den är baserad på den ursprungliga RollerMouse från 2001. Den har fem knappfunktioner och en upplösning på 500/875 dpi.

  RollerMouse Classic2 Small
 • Vilka tangentbord är kompatibla med en RollerMouse?
  Balance_Keyboard_RM_Red_72dpi.jpg


  De flesta vanliga rektangulära tangentbord, som finns i olika storlekar, passar en RollerMouse. Balance Keyboard är särskilt utformat för att passa med RollerMouse Red, Red Plus, Red max och Free2 och för att dina händer ska hamna i perfekt position för bekvämt och effektict arbete. RollerMouse är utrustad med tangentbordsstöd, två miniplattformar, som gör att du kan anpassa höjden och vinkeln på ditt tangentbord.

  Tips: Du kan variera inställningarna för att anpassa dem efter tunnare, smalare eller kompakta tangentbord. Om ditt tangentbord skiljer sig i storlek och form från ett normalt rektangulärt tangentbord kan du prova olika kombinationer för att hitta det som passar dig bäst.

 • Fungerar RollerMouse med min dator?

  Ja. RollerMouse-produkter är designade att fungera som en plug-and-play-enhet på både PC och Mac.

  Tips: Om du använder en Mac med RollerMouse Pro2 eller Free2 fungerar inte kopiera- och klistra in-funktionerna utan en drivrutin, såvida du inte använder "Microsoft Office för Mac".

 • Kan jag använda en traditionell mus tillsammans med en RollerMouse?

  Ja. RollerMouse fungerar tillsammans med andra pekdon, både externa och integrerade (t.ex. musplattor).

  Tips: Om du beslutar dig för att behålla din traditionella mus när du använder en RollerMouse ska du se till att placera den traditionella musen utom räckhåll så att du inte sträcker dig efter den av gammal vana.

 • Behöver jag använda en drivrutin?
  Alla RollerMouse-produkter är förprogrammerade med smarta knappfunktioner. Denna inbyggda programvara ger användaren de mest ergonomiskt fördelaktiga knappfunktionerna så det bara är att ansluta och börja jobba. Vissa användare kan dock vilja ändra knappfunktionerna manuellt för ännu större funktionalitet och variation. Mac-användare behöver en drivrutin för att tilldela önskade knappfunktioner till RollerMouse. På grund av skillnaden i kopiera- och klistra in-kommandona på en Mac fungerar motsvarande knappar på Pro2 och Free2 inte utan en drivrutin.

Köp och prova RollerMouse

 • Var kan jag köpa en RollerMouse?
  Våra produkter säljs enbart via ett nätverk av professionella återförsäljare som kan ge information och rådgivning, samt säkerställa att kunderna får mest möjligt ut av våra produkter. En del återförsäljare erbjuder också möjligheten att prova en RollerMouse gratis i en kort period. Det kan vara en bra möjlighet för att uppleva vilken skillnad en RollerMouse kan göra. Klicka här för en lista över våra återförsäljare.
 • Jag vill gärna prova en RollerMouse gratis. Vem kontaktar jag?
  En del av våra återförsäljare erbjuder detta, och det är dem som hanterar och distribuerar de RollerMouse som du kan prova gratis. Klicka här för att registrera dig så ser vi till att en återförsäljare kommer att kontakta dig för en gratis provperiod. Om du vill ha mer information om vilka återförsäljare som erbjuder detta kan du söka bland våra återförsäljare.

Problemlösning

 • Min RollerMouse fungerar inte som den ska. Vad kan jag göra?

  Felsökningstips:

  • Prova att ansluta din RollerMouse igen (eventuellt i en annan USB-port) eller starta om datorn
  • På PC: kontrollera i Enhetshanteraren om det finns okända enheter eller inkomplett installerade enheter och ta bort dem. Koppla ur RollerMouse, vänta 30 sekunder och koppla sedan in igen.
  • Prova att ansluta din RollerMouse till en annan dator - Se till att du inte har laddat ned en annan musdrivrutin på din dator, det kan störa din RollerMouse
  • Prova att ansluta någon annans RollerMouse till din dator (och tvärtom)

  Om problemet endast uppstår när RollerMouse är ansluten till din dator så beror sannolikt problemet på din dator. Om problemet med RollerMouse kvarstår och uppstår på samma sätt på olika datorer så är troligtvis orsaken till problemet i din RollerMouse. För mer hjälp kan du läsa övriga vanliga frågor och svar eller kontakta återförsäljaren eller oss direkt på vår & sida om garanti och returer/byten.

 • Min markör rör sig för fort på skärmen. Hur justerar jag hastigheten?

  RollerMouse-produkterna har olika alternativ för hastighetsinställning:

  • RollerMouse Pro2 och RollerMouse Classic2: Justera markörens hastighet med hjälp av reglaget under RollerMouse Pro2 och RollerMouse Classic2.
  • RollerMouse Free2: Ändra markörens hastighet med ett knapptryck. Knappen är liten, triangulär och sitter överst i mitten. Varje klick ökar precisionen med 200 dpi.
  • Roller Mouse Red - Ställ in markörhastigheten med knappen längst upp i mitten. Varje klick ökar noggrannheten med 200 dpi.

  Du kan naturligtvis även ställa in hastigheten i inställningarna på din dator. Välj bara "Musinställningar" och justera utifrån detta.

 • Jag kan inte flytta markören längre åt sidan. Hur kan jag fortsätta flytta markören ut till sidan?
  Contour_RollerMouse_Free2_white_detail w hand_websmall.jpg

  Om du har rullstaven har nått ända ut till sitt ändläge till vänster eller höger och vill fortsätta flytta din markören åt sidan kan du tvinga rullstaven en liten bit i önskad riktning tills du hör ett svagt klick. Detta aktiverar ändlägessensorn, och markören kan då röra sig återigen överallt på skärmen. Släpp rullstaven när markören är på önskad plats.

  Tips: Om du tycker att markören alltför ofta är utanför rullstavens räckvidd kan din valda markörhastighet och -upplösning vara för låg.

 • Markören har börjat röra sig ojämnt eller felaktigt
  Contour_RollerMouse_Free2_white_sensor_300dpi.jpg

  Precis som att du ibland behöver göra rent bildskärmen och tangentbordet, kan det över tid samlas smuts och damm på den optiska sensorn som läser rullstavens rörelser. Detta kan påverka avläsningen och ge upphov till att markören beter sig felaktigt. De flesta relaterade problemen kan avhjälpas om området vid sensorn rengörs då och då. Det gör du genom att blåsa manuellt eller med tryckluft på burk. Sensorns placering ser du här:

  RollerMouse Free2

  Sensorn sitter placerad nere i springan där rullstaven löper, på plastväggen på den sida som är närmast musknapparna, i linje med den vänstra avlånga knappen (se foto).

  RollerMouse Pro2 och Classic2
  Sensorn sitter till höger om rullstavsöppningen, en bit till höger inne under plasten, och under själva rullstaven. (Om ljuset i rummet inte är för starkt, kan man se det röda skenet inne under plasten när RollerMouse är inkopplad.) 

  Roller Mouse Red sensorn är placerad i rullstaven, och är skyddad mot damm och smuts. 

 • Kan jag ändra knappfunktionerna?

  De flesta Contour Design-produkterna erbjuder en drivrutin som kan laddas ned och installeras för att anpassa knappfunktionerna. Nya versioner av RollerMouse – Classic2, Pro2 och Free2 – använder en universell Contour Design-drivrutin som stöder flera Windows-versioner (från XP till Windows 7). De flesta av de äldre Contour Design-produkterna har en specifik drivrutinversion och det är inte alla äldre drivrutiner som går att uppgradera. Se avsnittet om nedladdning av drivrutiner. Observera:Det krävs normalt inga drivrutiner för RollerMouse.

Underhåll, garanti och reparationer

 • Vad är det för garanti på RollerMouse?
  Contour Design har en garanti på två år från inköpsdatum.
 • Kan jag använda reservdelar för att laga RollerMouse?
  De enda reservdelar som finns för RollerMouse är de avtagbara handledsstöden för RollerMouse Pro2 och RollerMouse Classic2. Det finns inga reservdelar för rullstaven, kablar, höljen eller interna delar.
 • Kan smuts, damm eller andra partiklar påverka produktens tekniska funktion över tiden? Vad kan jag göra åt det?

  Om du ser att din RollerMouse har fått mycket smuts eller damm på sig i området mellan rullstaven och knapparna, så kan det vara en bra idé att blåsa rent, specifikt i springan precis intill rullstaven. (Se även avsnitt här ovan: Pekaren har börjat röra sig ojämnt eller felaktigt)

  Om du misstänker att små saker har trillat ner i springan intill rullstaven, kan du prova att vända produkten upp och ner och skaka den lite, samtidigt som du roterar rullstaven. Alternativt kan du samtidigt blåsa i området invid rullstaven och övre knapparna.

  Om själva rullstaven blivit smutsig: detta påverkar normalt inte precisionen på den optiska avläsningen som styr pekaren.

  Rullstaven kan torkas av med en lätt fuktad trasa. Använd ett milt rengöringsmedel eller desinfektionsmedel om det behövs. 

 • Hur rengör jag handledsstöden?
  Handledsstöden kan tas bort för rengöring och byte. Vid rengöring används milda rengöringsmedel. Om du vill byta ut handledsstöden kan du kontakta din RollerMouse-återförsäljare.
Google+